Nytt och gammalt i Team Rynkeby 2019

Blogg

Something new, something old, (something borrowed?). Det gamla talesättet kommer väl till pass vid presentationen av årets bloggare i TR – GM Kristianstad 2019.

Emelie, endast 30 år fyllda, ska för första gången delta som cyklist i årets projekt. Sebastian som passerat 40-strecket, ska delta för tredje gången. Om det nu är tredje gången gillt eller att han aldrig lär sig, det återstår att se.


Hej!

Jag heter Emelie, är då ungdomen i det här bloggparet och är även ny deltagare i Team Rynkeby. Jag är född i Smålands djupaste skogar och flyttade ned till Kristianstad för ungefär  6 år sedan. Här läste jag på högskolan och nu jobbar jag som sjuksköterska på CSK.

Innan jag blev involverad i Team Rynkeby ansåg jag att cykling inte var på min topp tio-lista av roliga träningsformer. Spinning hyste jag fasansfulla känslor för, innan jag ens hade provat på det. Första gången jag satt på en racercykel var i somras. Där och då, vann nog cyklingen mitt hjärta även om det bara cyklades runt och runt på Yllan i Kristianstad, för att lära mig klicka i och ur pedalerna. Att sitta fast i pedalerna medför ju en risk för både liv och lem. Skitläskigt. Det tog lång tid innan jag samlade mod att anmäla mig till ett spinningpass och då förstår ni att det tog ännu längre tid att skicka iväg en ansökan till Team Rynkeby.

Men här är jag nu – förväntansfull och nyfiken, och samtidigt livrädd. Tacksam mot de deltagare som cyklar år efter år och bidrar med den ovärderliga erfarenhet som det medför. Att lära sig cykla, kan nästan likna processen att lära sig gå – cykelvärlden och allt vad det innebär är en hel vetenskap. Det är så mycket man ska lära sig, så mycket att tänka på och då är det skönt att ha ”gamlingarna” i gänget som man kan luta sig emot. De som kommer tillbaka till projektet år efter år. De lär oss att ta de första stegen, att börja om från början. Tipsar och uppmuntrar. Jag kommer att skriva om hur cyklingen ser ut från mitt perspektiv. Om nervositeten, prestationsångest, de första skakiga cykeltrampen och om skavsåren. Det är en sannerligen en konst att lära sig att vara nybörjare på något. Och det kommer jag att beskriva rakt från hjärtat.

_________________________________________________________________________________________

Den andre i bloggarduon är då jag, Sebastian, som måhända upplever det något förmätet att stå för innebörden av erfarenhet, gällande cykling och projektet, men faktum är att Kristianstads representation som lag endast är inne på sitt femte år, varför jag i sammanhanget förvisso kan anses erfaren med mina två tidigare år som deltagare. Dock kan jag inte låta bli att tänka på då jag 2017 var med på en träningsresa på Mallorca, där jag kom att samspråka med en dansk cyklist (Team Rynkeby är ett danskt påfund), som på frågan hur länge han varit med och cyklat, svarar: -Sen början. VA? Det är ju som historien om Chuck Norris och armhävningarna (Hur många armhävningar gör Chuck Norris? ALLA). Så relaterar jag mer till erfarenhet gällande projektet, men trots att Kristianstadlaget i allmänhet och jag i synnerhet, får anses juvenila i sammanhanget, har vi haft en fantastisk utveckling, vilken definitivt inte kommer stagnera i år.

Som vi förtäljde tidigare är jag 40 år fyllda förra året och är boende nere i Åhus med mina två döttrar på nio, respektive tre år. Till vardags arbetar jag liksom Emelie som sjuksköterska i Kristianstad och när tiden medger finner jag både rekreation och nöje, i både böcker och musik.

Min roll i laget, förutom lagkamrat, vilken jag tycker är den främsta, är Medic, vilket innebär att jag ska tillse att laget håller sig hela, samt att bistå vid eventuella akuta sjukdomsfall eller olyckor. Avsikten är vidare, att tillsammans med Emelie, framöver delge er mina tankar och min syn på tillvaron i projektet under kommande år, och kanhända flikar jag in något för mig viktigt, eller oviktigt som hänt under min tidigare medverkan, eller från livet i allmänhet.

_________________________________________________________________________________________

Syftet med Team Rynkeby?

Alla pengar som Team Rynkeby – God Morgon samlar in under 2019 går till kampen mot Barncancer. Pengarna kommer bland annat användas till klinisk forskning och forskning kring sen-effekter av behandlingen. Drygt hälften av de barn som överlever en cancersjukdom gör det med olika former av följdverkningar som exempelvis koncentrationssvårigheter, barnlöshet och hjärnskador av varierande grad. Det finns idag för lite forskning kring de tillstånd som påverkar både barn och deras familjer. För att fler barn ska överleva utan svåra följder, krävs det forskning, och det vill vi bidra med

Det som är viktigt att komma ihåg är att värdet i det här projektet handlar inte bara om att deltagarna frivilligt ger av sin tid. Tid som förvisso kräver ett starkt engagemang och en vilja av stål för att kunna klara av att cykla till Paris den där veckan i juli, men också vad det kommer att ge oss på resans gång. Vi lånar ut den tiden – för vi vet att vi får något mycket mer värdefullt tillbaka. Det skapar vänner för livet, glädje och en känsla av gemenskap. Framför allt, bidrar den tiden till att fler av våra barn överlever cancer.

Something new, something old and something borrowed i ett enda koncept – med en helt ny innebörd.

Cykla vidare & använd hjälm!

Kramar/ Emelie & Sebastian